Čím se výchovný poradce na ZŠ zabývá?

Činnost výchovného poradce na ZŠ vychází z vyhlášky MŠMT č.j. 197/2016 Sb., kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních.
Tato vyhláška vymezuje standardní činnosti výchovného poradce ve dvou oblastech – poradenské činnosti a metodické a informační činnosti.

Výchovný poradce se především zabývá kariérovým poradenstvím a poradenskou  pomocí při rozhodování o dalším vzdělávání a profesní orientaci žáků. Pomáhá tedy s výběrem střední školy (poskytuje poradenskou pomoc jak žákům, tak zákonným zástupcům), provádí skupinová i individuální šetření k volbě povolání, získává nové informace o středních školách a učilištích, jednotlivých oborech i profesích, možnostech zaměstnání, spolupracuje s informačním poradenským střediskem Úřadu práce i s Pedagogicko-psychologickou poradnou a Speciálně pedagogickým centrem, pomáhá s vyplňováním přihlášek na střední školy, poskytuje informace o přijímacím řízení na SŠ, poradenskou pomoc poskytuje i při druhém a dalších kolech přijímacího řízení.


Výchovný poradce se dále zabývá žáky se speciálními vzdělávacími potřebami i žáky nadanými. Při své činnosti vychází z vyhlášky MŠMT č.j. 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Jedná se o žáky s vývojovými poruchami učení a chování, s tělesným postižením, autismem, lehkou mentální retardací, nadané žáky, … Spolupracuje s pedagogickými pracovníky školy (třídními učiteli, učiteli jednotlivých předmětů, školním speciálním pedagogem, asistenty pedagoga) a zákonnými zástupci (poskytuje poradenskou pomoc), s pedagogicko-psychologickou poradnou a speciálním vzdělávacím centrem, střediskem výchovné péče či dalšími odborníky. Připravuje podmínky pro integraci těchto žáků, podílí se na tvorbě individuálních vzdělávacích plánů, koordinuje poskytování poradenských služeb.

Kdo je výchovným poradcem?

Ing. Sylvie Berčíková

Konzultační hodiny pro zákonné zástupce:

po předchozí domluvě (telefonické či přes elektronickou žákovskou knížku – Bakaláře)

Kontakt:

bercikova@zsbernartice.cz, 777 531 052